Bu sayfa da sizlere K2 belgesi ile alakalı sık sorulan sorularla alakalı detaylı cevaplar vermeye çalışacağız. Aramalarda en sık karşılaştığımız soruların cevaplarını bu sayfa da bulabilirsiniz.
K2 Belgesi
- K2 Belgesi Nedir : Kendi aracı ile kendi malını taşıyan firmaların kamyonet – kamyon araçlarına alması gereken yetki belgesidir.
- K2* Belgesi Nedir : Kamyon aracı olanlar k2 belgesi alırlar ve belge ücretinin ( 100.000 TL ) tamamını öderler. Kamyonet aracı olanlar ise indirimli olarak 25.238.00 TL ödeyerek belge alırlar. İndirimli olarak verilen bu belgeye k2* belgesi denir. Ama bu belge sahipleri araçlarına kamyon araç kayıt edemezler.
- K2* Belgesi Nasıl Alınır : Bu belgede normal k2 belgesi gibi Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığından alınır. Alım koşullarında herhangi bir fark yoktur.
- K2 Belgesi Yoksa Ne Olur : Yetki belgesi olmadan taşımacılık yapmanın cezası kanunla düzenlenmiştir. Araçlarınızı yetki belgesi olmadan trafiğe çıkarmanız halinde cezai işlem uygulanır.
- K1,k2,k3 belgeleri nedir : K1 belgesi nakliyecilerin, k2 belgesi kendi malını taşıyanların ve k3 belgesi ise evden eve taşımacılık yapanların alması gereken yetki belgesidir.
- K2 belgesi ödemesi nasıl yapılır : İşlemler tamamlandıktan sonra yetki belgesi harcı ziraat veya vakıfbank yolu ile ödenebilir. Başka bankadan bu ödemeyi yapamazsınız.
- K2 Belgesi Hangi araçlar için geçerli : Ruhsatın kamyonet, kamyon, tır vs geçen bütün araçlar yetki belgesi almak zorundadır. Sadece kendi iştigal konusu ile alakalı taşımacılık yapanlar ise bu araçlara k2 belgesi almalıdır.
- K2 Belgesi Nasıl Alınır : Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenir. Bölge müdürlüklerinin olmadığı şehirlerde Ticaret odalarından alınabilir.
- K2 Belgesi Araç Ekleme : Yeni alınan araçlarınızı yetki belgenize ilave edebilirsiniz. Bunun için ya direk ulaştırma bakanlığına başvuruda bulunabilir yada e-devlet üzerinden işlem yapabilirsiniz.
- K2 Belgesi Fiyatı / Ücrerti : 2025 yılı için kamyon aracı olanlara 100000, kamyonet aracı olanlara 25,238.00 TL dir.
- K2 Belgesi Neyi Kapsar : Bu belge ruhsatında kamyonet ve kamyon olarak geçen bütün araçları kapsar. Daha doğrusu bu tonajın üstündeki her araç taşıma türüne göre yetki belgesi almalıdır. Kendi işi ile alakalı taşımacılık yapanları kapsar.
- Ücreti Ne Kadar : 2025 yılı için yenileme ücreti k2 belgesi için 15,142.00 TL ve yıldızlı k2 belgesi için yenileme ücreti 3785.00 TL dir.
- Nasıl Yenilenir, Yenileme Nasıl Yapılır : Edevlet üzerinden veya Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı bölge müdürlüklerinden, ticaret odalarından yenileme yapılabilir.
- Yenileme Süresi Geçerse Ne Olur : Belge bitiş tarihinden itibaren 571 gün içinde yenilenmeyen belgeler iptal olur fakat firma geçerli süreyi geçirmiş ve yine belge yenileme işlemi yapmak isterse 71.maddeden yararlanarak mevcut belge ücretinin %50 sini ödeyerek işlem yapabilir.
- 2025 Yılı Yetki Belgesi Ücretleri Ne Kadar : Bu sorunun cevabı için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Belge Ücretleri
- K2 Belgesi Ücreti Ne Kadar : 2025 yılı için k2 belgesi 100.000.952 ve yıldızlı belge için 15.142.00 TL dir.
- K2 belgesi için Gerekli Evraklar : Belge başvurusu için İmza sirküsü, ruhsat ve dilekçe gereklidir.
- Cezası Ne Kadar 2025 : Belgesiz taşımacılık yapmanın cezası 10.000.00 TL dir.
- Muayenesi Biten Aracın K2 Belgesi İptal Olur mu : Araçların yetki belgelerine ilave edildikten sonra muayene ve sigortalarının sürelerinin geçmemesi gereklidir. Aksi takdirde sistem araçları yetki belgelerinden düşürür. Ve eğer farkında değilseniz denetimlerde ceza yiyebilirsiniz.
- Hangi Araçlar İçin Gereklidir : Ruhsatında kamyonet veya kamyon yazan bütün araçlar için gereklidir. Fakat şahıslar da istisna olarak şahsın vergi mükellefi olma durumuna göre değişmektedir. Vergi mükellefi olan şahıslar adına kayıtlı kamyonet araçlar belgeye tabidir.
- K Belgesi Araca mı Alınır Yoksa Şahsa mı : Belge sahibi şahıs veya şirketlerdir. Araçlar sadece bu belgeye kayıt edilir. İleride belge alınan aracın satılması veya değiştirilmesi durumunda araç değişikliği yapılabilir.
- Tır İçin Hangi K Belgesi Gerekli : Bu sorunun cevabı araç sahibi şahsın veya şirketin bu aracı ne için kullanacağına göre değişir. Eğer kendi işi ile alakalı kullanacak ise K2 fakat nakliyecilik yapmak için kullanacak ise k1 alması gereklidir. Burada önemli olan aracın cinsi değil kullanım amacıdır. Araç cinsi tercih edeceğiniz belge türünde fiyat farkına sebep olacaktır.
- Tonaj Sınırı Nedir : K2 belgesinde herhangi bir tonaj sınırı yoktur. Bir tek kamyonet araçla belge alınabilir.
- K2 Ve Yıldızlı K2 Belgesi Farkı Nedir : Kamyon araçlar için k2 ve sadece kamyonet aracı olanlar için ise yıldızlı belge alınır ve indirimli ücret ödenir farkı budur. Başvuruda araçlarınızdan bir tanesi bile kamyon olursa k2 belgesi almanız ve bu belgenin fiyatını ödemeniz gerekir. Kulanım amacında herhangi bir şey değişmez yurt içinde istediğiniz noktaya sevkiyat yapabilirsiniz.
- Belge Başvurusu Yaptınız Belge Ücreti Nereden Ödenir : Belge ücretleri Ulaştırma Bakanlığı hesabına yatırılır ve sadece Vakıf veya Ziraat Bankası üzerinden ödeme yapılabilir. Direk banka şubesine giderek veya mobil uygulama kullanıyorsanız internetten ödeme yapabilirsiniz.
- Süresi Bitince Ne Olur : Zamanında yenilenmeyen yetki belgeleri veya belgeye kayıtlı hiç aracı olmayan firmaların belgeleri belirli bir süre sonra iptal edilir. Belgenin geçerliliğini bağlı bulunduğunuz ulaştırma müdürlüğünden kontrol ettirebilirsiniz.
- Kamyonetle Nakliye İşi Yapmak İçin Hangi Belgeler Gereklidir : Nakliye işi yapanların k1 alması gereklidir. Bu belge ile yurt içinde nakliyecilik yapabilirsiniz. Vergi kaydınızın olması ve mutlaka ticaret veya meslek odalarından birine kaydınızın bulunması zorunludur.
- K Belgeleri Babadan Oğula Geçer mi : Bu belgeler miras olarak bırakılabilir veya birinci dereceden yakına devir edilebilir.
- Denetimini Kim Yapar : Ulaştırma Bakanlığına bağlı denetim sitasyonları veya trafik polisleri bu belgenin denetimini yapabilir.
- K Belgeli Araç Kiralanabilir mi : K belgelerine kayıtlı araçlar kesinlikle kiralık olarak kullanılamaz, kullandırılamaz.
- Araç Satılınca Ne Olur : Yetki Belgelerine kayıtlı araçların satılması durumunda araç yetki belgesinden düşer. Tekrardan bakanlığa bildirimde bulunmanıza gerek yoktur.
- K2 belgesi iptal olanlar ne yapmalı : Belgesi iptal olan şahıs yada firmalar bizimle mutlaka iletişime geçsinler. Yenileme süresi geçmiş olsa bile bazı durumlarda yetki belgesi ücretinin %50 si ödenerek tekrardan aktif hale getirilme durumları olabilmektedir. Tabi bunun için belgenin durumunun kontrol edilmesi gerekmektedir.
- K2 belgesi sorgulama : Yetki belgesi alındıktan sonra şirketlerde şirket müdürü, şahıslarda şahsın kendisi e-devlet girişi yaparak belge sorgulaması yapabilir.
Çok daha fazla detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

Comments are closed